Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Εντυπώσεις από την παρουσίαση του iPhone OS 3.0

Μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από τις νέες προσθήκες / δυνατότητες του επερχόμενου λειτουργικού των iPhone / iPod Touch. Η Apple, έστω και καθυστερημένα, άκουσε τα χρόνια παράπονα των χρηστών της και ενσωμάτωσε κάποιες λειτουργίες που απουσίαζαν από την "πιο εξελιγμένη φορητή συσκεύη". Στις προβλέψεις μου στην προηγούμενη δημοσίευση, έπεσα αρκετά μέσα:

- Ελληνικό πληκτρολόγιο με λεξικό/ορθογράφο και κάτα πάσα πιθανότητα εξελληνισμός του λειτουργικού. Άργησε λιγάκι (ως πολύ), αλλά το είδαν κι αυτό τα ματάκια μας! Σαν ψέμματα μου φαίνεται, αλλά στην επόμενη αναβάθμιση τα iPhone μας θα γράφουν Ελληνικά και μάλιστα με διορθωτή.
- Cut, Copy + Paste. Για όσους χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες ενός iPhone, η δυνατότητα αντιγραφής και επικόλλησης κειμένου έλαμπε δια της απουσίας της. Επιτέλους η Apple το ενσωμάτωσε κι αυτό στο iPhone και η ζωή μας θα γίνει αρκετά ευκολότερη!
- Push notifications. Μας το υποσχέθηκε εδώ και καιρό η Apple και μετά μας ξέχασε. Εδώ θύμησε επιτυχώς την Microsoft στις υποσχέσεις και στα μεγάλα λόγια. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως και στην έκδοση 3 θα μπορούμε να λαμβάνουμε ενημέρωση από διάφορες εφαρμογές ακόμα κι αν τις έχουμε κλείσει. Ό,τι καλύτερο μετά το πραγματικό multitasking (δηλαδή πολλές εφαρμογές ανοιχτές ταυτόχρονα) που ως γνωστόν ρουφάει την μπαταρία μας σαν καλοκαιρινή γρανίτα φράουλα και κάνει το κινητό μας πιο αργό από σαλιγκάρι σε πτυελοδοχείο με μελάσσα.
- MMS. Αν και εγώ προσωπκά το θεωρώ άχρηστο χαρακτηριστικό, πολλοί είναι εκείνοι που το ζητούσαν από την Apple και αυτή τους άκουσε και θα το περιέχει η νέα έκδοση του iPhone. Εμπρός λοιπόν να κάνουμε πλούσια τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας - στείλτε MMS στον κολλητό σας , φωτογραφία το ξανθό γκομενάκι που σας κοζάρει από ώρα απέναντι στην καφετερία με λάγνο βλέμμα πλούσιο σε eyeliner και ορθά λαξεμένο κόκκινο μακρύ όνυχα που βαστάει Davidoff Slim!
- Peer 2 Peer σύζευξη bluetooth συσκευών μέσω του πρωτοκόλου Bluetooth. Θα μπορείτε να ανταλλάσετε φωτογραφίες, επαφές κλπ, με τους φίλους που έχουν iPhone, iPod Touch ή υπολογιστές με υποστήριξη Bonjour (hint: η Apple το υποστηρίζει στους Macs της ενγενώς). Οι υπόλοιποι με σακαράκες τύπου Nokia ή Samsung Omnia να κάνουν τη δουλειά τους με email ή - το μαντέψατε - MMS.
- Spotlight έυρεση όλων των εφαρμογών, επαφών, email, notes, τραγουδιών, βίντεο, ημερολογίων κ.ο.κ. Θα ζει στην πρώτη οθόνη του iPhone μας και θα μας κάνει τη ζωή απέραντα πιο εύκολη όπως και στο Mac μας. Στιγμιαία εύρεση και αναπαραγωγή. Επίσης προστίθονται δυνατότητες εύρεσης σε πολλές εφαρμογές του iPhone, όπως Mail, iPod, Calendar κ.ο.κ. Κατά την άποψη μου από τις πιο χρήσιμες προσθήκες στο νέο λειτουργικό.
- Ενεργοποίηση του Turn by Turn GPS για τους προγραμματιστές. Επιτέλους η Apple θα δώσει το δικαίωμα στους προγραμματιστές να γράψουν καθαρόαιμες GPS εφαρμογές που θα μας καθοδηγούν στον δρόμο. Για να δούμε σε πόσο καιρό θα έχουμε στα χέρια μας τη πρώτη GPS εφαρμογή για τους καρόδρομους της Ελλάδας στο iPhone μας! MεLεS;
- Landscape (ή ελληνιστί ξαπλωτή) θέαση των περισσότερων εφαρμογών και χρήση του πιο άνετου ξαπλωτου πληκτρολογίου. Άλλο ένα πάγιο αίτημα χρηστών πραγματοποιείται.
- Voice Memos. Μια καινούργια εφαρμογή από την Apple που θα έρχεται προεγκατεστημένη στο iPhone OS 3.0 και θα σας επιτρέπει να κρατάτε ηχητικές σημειώσεις, να τις επεξεργάζεστε και να τις αποστέλλετε μέσω Email ή MMS στους φίλους σας. Η εφαρμογή θα είναι multitasking, δηλαδή θα συνεχίζει να εγγράφει ακόμα κι αν την κλείσετε, ενώ προς απογοήτευση πολλών δεν θα μαγνητοφωνεί τις τηλεφωνικές σας συνδιαλλέξεις - το οποίο είναι ανήθικο και απορώ πως το ζητάτε - σαδεντρέπεστε.
- Stereo Bluetooth Ακουστικά και ηχεία. Υποστήριξη για το στερεοφωνικό πρωτόκολλο Bluetooth A2DP. Βάλτε στα όργανα φωτιά!
- Συγχρονισμός των σημειώσεων μας με τον υπολογιστή μας - απορώ γιατί δεν μπορούσαμ' τόσο καιρό.
- Υποστήριξη ημερολογίων CalDAV και ics subscriptions. Για παράδειγμα θα μπορούμε να έχουμε κοινόχρηστα ημερολόγια με φίλους ή συναδέλφους μας. Κουλαριστό χαρακτηριστικό.
- Δυνατότητα επέκτασης των αγορασμένων εφαρμογών και αγοράς επιπλέον δυνατοτήτων μέσα από την εφαρμογή, αλλά και δυνατότητα αγοράς συνδρομών. Για παράδειγμα θα μπορείτε από την εφαρμογή Kindle της Amazon (αν κυκλοφορήσει ποτέ στην Ελλάδα) να αγοράζετε κατευθείαν ebooks. Τώρα απαιτείται η δημιουργία ξεχωριστής εφαρμογής για κάθε βιβλίο. Ελπίζω να μην γίνει κατάχρηση από τους προγραμματιστές και αγοράζουμε ένα παιχνίδι 2 Ευρώ αλλά το πραγματικό κόστος του με τις αναβαθμίσεις να γίνεται 20 Ευρώ.
- Άνοιγμα διάφορων πρωτοκόλλων επικοινωνίας της συσκευής στους προγραμματιστές, όπως το dock connector ή το Bluetooth. Από αυτό και μόνο το χαρακτηριστικό θα δούμε μαγικά αξεσουάρ να κυκλοφορούν για το iPhone που μέχρι τώρα ήταν αδύνατα, όπως ασύρματα πληκτρολόγια, FM ραδιόφωνα, εξωτερικές κάμερες που συνδέονται στο iPhone μας μέσω της υποδοχής dock και ούτω καθεξής. Ετοιμαστείτε για ξεπαράδιασμα ολκής! Βγάλτε λίρες απ' τα κιούπια.

Υπάρχουν κι άλλα μικρά και μεγάλα νέα χαρακτηριστικά που θα κάνουν την εμφάνιση τους στο iPhone μας κατά τον Ιούνη, όπου λογικά θα έχουμε και νέα αναβαθμισμένα σε δυνατότητες iPhone. Και όσοι συνεχίζουν να ορέγονται κάμερες με περισσότερα megapixels και εγγραφή βίντεο, ελπίζω ότι η Apple θα τους καλύψει και αυτούς με τη νέα φουρνιά iPhone.

Η Apple προχωράει με μεθοδικά βήματα στην εγκαθίδρυση μιας ισχυρής μονοκρατορίας στην κατηγορία των έξυπνων κινητών. Χτίζει νέα χαρακτηριστικά, αποκτάει τεράστια υποστήριξη από τις δεκάδες χιλιάδες εφαρμογές που γράφονται από τρίτους και ρίχνει και μια κλεφτή ματιά στον ανταγωνισμό, αλλά όπως πρέπει, δηλαδή από το καθρέφτη του οδηγού του προπορευόμενου αυτοκινήτου. Τα νέα χαρακτηριστικά λειαίνουν το έδαφος για τα καλά ούτως ώστε να κάνουν το iPhone την πιο ισχυρή υπολογιστική πλατφόρμα μετά τους προσωπικούς υπολογιστές. Οι άλλοι κατασκευαστές Smartphones - κατά την ταπεινή μου άποψη - δεν έχουν καμμία τύχη. Ας πάρουν τα κουβαδάκια τους και ας πάνε σε άλλες παραλίες να παίξουν. Προσοχή στους αχινούς μόνο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή τόσο καιρό δε βγάζανε εφαρμογή κανονική GPS γιατί δεν τους άφηνε η Apple; Μα γιατί;
Πλάκα πλάκα, στην καινούργια έκδοση πραγματικά βάλανε όσα του έλειπαν από τον ανταγωνισμό και πολλά περισσότερα. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι χρήστες με κινητό διετίας (το ορίτζινα iPhone), έχουν κάθε χρόνο "καινούργιο" κινητό δωρεάν. Καμμία άλλη εταιρία δεν το προσφέρει αυτό. Κι αυτό το λέω γιατί ακούω γκρίνιες που δεν ενεργοποίησε η Apple το MMS γι' αυτές τις συσκεύες...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Δεν τους άφηνε η Apple γιατί δεν είχε έτοιμα τα APIs για το Core Location για τους προγραμματιστές. Μη ξεχνάς ότι η πλατφόρμα του iPhone ακόμα σχηματοποιείται και η Apple συνήθως δεν βγάζει χαρακτηριστικά όταν αυτά δεν είναι έτοιμα (όπως έγινε με την καθυστέρηση του Push - εξαίρεση το μισοψημένο MobileMe).