Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Σκέψεις για τους νέους iMac

Και οι αναβαθμίσεις της Apple, δεν περιορίστηκαν φυσικά στα Mac Mini και στα Mac Pro αλλά και στην ενδιάμεση κατηγορία επιτραπέζιων υπολογιστών, τους δημοφιλείς iMac.

Εδώ, όπως και στην περίπτωση του Mac Mini δεν είχαμε κάποια συνταρακτική ανανέωση, καινούργιο σχεδιασμό ή νέες καινοτομίες της Apple. Τα μηχανήματα είναι πανομοιότυπα σε εμφάνιση εκτός από 2-3 μικροαλλαγές στη συνδεσιμότητα. Είναι αυτό που λέμε εμείς "ενδιάμεση αναβάθμιση" κατά την οποία στις ίδιες τιμές που πρώτα αγοράζαμε "σκέτα" τα μηχανήματα, πλέον τα αγοράζεις με τις αναβθμίσεις τους. Δηλαδή έρχονται με διπλάσια RAM και μεγαλύτερους δίσκους, ενώ το κόστος αγοράς ενός 24άρη iMac έχει πέσει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 1500 Ευρώ.

Ο νέος iMac ξεκινάει στα 2,66GHz (από 2,4GHz), έρχεται με 2GB RAM (από ένα), με 320GB δίσκο (από 250GB) και κάρτα γραφικών την NVidia 9400 με μεριζόμενη μνήμη 256MB (από την κατατίς υποδεέστερη ATI Radeon 2400 με δική της μνήμη 128ΜΒ RAM) και κοστίζει 1160 Ευρώ (από 1050 Ευρώ). Είναι και ο μοναδικός 20άρης, γιατί τα υπόλοιπα 3 μοντέλα έρχονται με τις κατά πολύ εντυπωσιακότερες 24άρες οθόνες σε ταχύτητες 2,66GHz, 2,93GHz και 3,06GHz με 4GB RAM, 640GB-1TB σκληρούς και επιλογή σε κάρτες γραφικών ανάμεσα στις Nvidia 9400, NVidia GT120, NVidia GT130 και ATI 4850. Για να μη το ζαλίζουμε άλλο, τα μοντέλα μπορείτε να τα δείτε αναλυτικά από τη σελίδα της Apple.

Στο πίσω μέρος είχαμε την προσθήκη μιας τέταρτης θύρας USB 2.0, την αφαίρεση της FireWire 400 θύρας (παραμένει η θύρα FireWire 800) και την μετατροπή της υποδοχής εξωτερικής οθόνης από Mini-DVi στο καινούργιο Mini-Display Port (συμβατό με τις νέες οθόνες LED της Apple). Τέλος, τα πληκτρολόγια έχουμε την επιλογή να τα παραγγείλουμε χωρίς διαφορά τιμής, ενσύρματα, με ή χωρίς νουμερικό πληκτρολόγιο (όπως ήταν σε εμφάνιση το ασύρματο). Στις υποσημειώσεις καταγράφεται ότι οι οθόνες είναι πάλι τεχνολογίας LCD και όχι οι νέες LED που περιμέναμε.

Πέρα λοιπόν από τις προσθήκες extra μνήμης και σκληρών και τη χρήση NVidia καρτών σε όλη τη σειρά των iMac (λογικά προετοιμασία για την έλευση του OpenCL στο Snow Leopard), δεν μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα με τα νέα iMac, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι ανανεώθηκαν έπειτα από 10 μήνες. Ήταν αναβαθμίσεις που έπρεπε να γίνουν και τίποτα παραπάνω.

Φαντάζομαι ότι όλοι όσοι πήραν πρόσφατα iMac, δεν βάλανε τα κλάματα βλέποντας τα νέα μοντέλα. Πιστεύω ότι μετά την έλευση του επόμενου λειτουργικού από την Apple (ελπίζω μέσα στο χρόνο), θα δούμε πραγματικές καινότομιες στο hardware των υπολογιστών της Apple. Πάμε για τα επόμενα μοντέλα δηλαδή! ;-)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου φαίνεται κάπως το ότι πάμε για κατάργηση της 20αρας οθόνης. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να δουλέψω σε 24αρι μόνιτορ, αλλά μου φαίνεται ότι θα είναι κουραστικό. Εσύ πως το βλέπεις, που λογικά έχεις τέτοια εμπειρία χρήσης?

Εγώ το καλοκαίρι αγόρασα το iMac μου και όντως δεν τρελαίνομαι που βρίσκομαι πλέον πίσω 1 μοντέλο. Ένα μικρό ψυχολογικό θεματάκι μόνο... Άλλο να λες ότι έχεις το τελευταίο μοντέλο κι άλλο το προ-τελευταίο.. :-)

Ανώνυμος είπε...

Κι όμως, είναι απίστευτη ευκολία να δουλέυεις σε 24". Έχεις την δυνατότητα να έχεις πάρα πολλά παράθυρα ανοιχτά και μπορείς να κάνεις πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Ακόμη και σαν TV για DVD/AVI είναι ιδανικό. Για τα Spreadsheets δεν το συζητώ.

Προσωπικά πήγα από τις 12.1" στις 24" και δεν με πείραξε, καθόόόόλου!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@Rocean Δεν είναι καθόλου κουραστικό. Θέμα συνήθειας είναι και σίγουρα είσαι πιο παραγωγικός αν δουλεύεις 2-3 εφαρμογές ταυτόχρονα. Η 24άρα τώρα είναι η νέα 20άρα!

Ανώνυμος είπε...

Μιας και μιλάμε για οθόνες ουσιαστικά και επειδή ψήνομαι πολύ για νέα αγορά για το Mac Pro μου όταν με το καλό έρθει η 4870 μαζί με την Cinema LED Αντώνη είναι εύκολο να κάνεις ένα review για την οθόνη αυτή μιας και την έχεις στα πόδια σου κάθε μέρα??

Με προβληματίζει λίγο το glossy, και φοβάμαι αρκετά για dead pixels στην οθόνη... Με χαλάει πολύ το washout των s-pva panel και μου αρέσει τρελά η νέα LED...

Αντώνης Σιγάλας είπε...

@GuessWho Και εγώ το σκέφτομαι πολύ σοβαρά για την ATI 4870. Βγαίνει στα 330 Ευρώ, αλλά μάλλον θα περιμένω να βγει το Snow Leopard πρώτα για να δω τι λαγούς θα βγάλει η Apple από το μανίκι της...
Όσον αφορά την οθόνη LED Cinema Display, έχω ήδη γράψει αναλυτικά τις εντυπώσεις μου σε αυτό το blog, εδώ: http://gomac.blogspot.com/2009/01/24-apple-led-cinema-display.html