Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Σκέψεις για το Amazon Κindle (e-reader) [Ενημέρωση 19/11]

Σιγά σιγά οι μεγάλοι του χώρου αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στην άγουρη αγορά των e-books. Πρώτα η Sony, κυκλοφόρησε πέρυσι το δικό της e-reader και φέτος το καινούργιο βελτιωμένο μοντέλο της. Τώρα ήρθε η σειρά του μεγαλύτερου διαδικτυακού καταστήματος Amazon, να δοκιμάσει την τύχη της με το δικό της Amazon Kindle.

Και οι δύο συσκευές εκμεταλλεύονται την τεχνολογία του e-paper που είναι οθόνες ή επιφάνειες νέου τύπου, υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας, ασπρόμαυρες (κατάρχας) που προσφέρουν την ψευδαίσθηση μιας τυπωμένης σελίδας βιβλίου. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί: Να γίνει το απαραίτητο shift paradigm στα μυαλά των καταναλωτών και να ξεκολλήσουν από την analog φάση του βιβλίου. Για να γίνει αυτό πρέπει αυτά τα e-book readers να προσφέρουν 100% την αίσθηση ότι διαβάζουμε ένα τυπωμένο έντυπο και όχι ότι κοιτούμε την οθόνη ενός υπολογιστή χειρός. Το e-ink φαίνεται πως είναι πλέον σε θέση να μας προσφέρει αυτή την αίσθηση.

Σύμφωνα με τον CEO της Amazon, Jeff Bezos, στην συνέντευξη που έδωσε στο Newsweek και σας συστήνω να διαβάσετε, αν σας ενδιαφέρει όσο εμένα η φάση του "Βιβλίο 2.0", το Kindle πρέπει να περάσει πολλά εμπόδια και έχει δίκιο. Φαίνεται ενθουσιασμένος με το Κindle και γίνονται πολλοί παραλληλισμοί με το iPod στην κατηγορία του. Ακόμα και ο τρόπος πώλησης βιβλίων και η τιμολογιακή πολιτική του flat price φέρνει στο νου iTunes Music Store.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα του Kindle σε σχέση π.χ. με το Sony e-Reader;
1. Έχει ασύρματη συνδεσιμότητα με το δίκτυο όπου θα μπορείτε να αγοράζετε τα βίβλια σας από το Amazon μέσα από το Κindle!
2. Αυτή η ασύρματη συνδεσιμότητα επιτρέπει για πολλούς νεωτερισμούς που το παραδοσιακό βιβλίο δεν μπορεί να προσφέρει. Όπως; Όπως Wikipedia και Google Search στο βιβλίο! Διαβάζετε κάτι στα Αγγλικά και δεν ξέρετε τη λέξη: Wiktionary και ιδού η ερμηνεία. Διαβάζετε ένα ιστορικό βιβλίο και θέλετε να επεκτείνετε σε ένα συμβάν; Wikipedia to the rescue! Και άλλα πολλά.
3. Δυνατότητα εύρεσης φράσεων ή λέξεων μέσα στο κείμενο.
4. Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς! Η γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιεί είναι serif (με πατούρες) και λέγεται Caecilia. Αν μοιάζει με αυτήν τη Ceacilia, τότε πρόκειται για πολύ καλή γραμματοσειρά.
5. Τα βιβλία θα έχουν flat price 10$ για τις νέες κυκλοφορίες και λιγότερο για παλιότερα βιβλία. Αυτό είναι ταυτόχρονα και μειονέκτημα. Τα 10$ για ένα βιβλίο φορτωμένο με DRM που δεν μπορείς να το δανείσεις πουθενά ούτε και να το πουλήσεις είναι πολλά. Φαίνεται όμως ότι ο Bezos αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Steve Jobs με τη μουσική βιομηχανία: Οι εκδοτικές εταιρίες θέλουν να χρεώνουν όσο θέλουν, π.χ. 20$ για τα best-sellers! Καλή τύχη κύριε Bezos να βγάλεις τα σκατά από τα μυαλά των διευθυντών των μεγάλων εκδοτικών οίκων...


Τα μειονεκτήματα τώρα:
1. Αν ισχύει η φωτογραφία που διέρευσε στο Engadget, είναι πραγματικά ΚΑΚΑΣΧΗΜΟ και αντιαισθητικό μέχρι αηδίας. Ειλικρινά, δείτε την φωτογραφία και πείτε μου ποιός σκοπεύει να το αγοράσει. Αν ο Bezos ελπίζει να φτιάξει ένα iPod για τα βιβλία και η Amazon "παλεύει" αυτή τη συσκευή από το 2004 όπως ισχυρίζονται, τότε οι άνθρωποι είναι πραγματικά ανίδεοι. Το Κindle κάνει το Sony e-Reader να φαντάζει iPod μπροστά του και είναι κι αυτό υπέρ του δέοντος άσχημο.
2. 100$ πιο ακριβό από το Sony e-Reader. 400$ είναι πολλά για μία συσκευή που σου επιτρέπει να διαβάζεις βιβλία που μπορείς να αγοράσεις αυτούσια για 10-15$. Εδώ ο Bezos ελπίζει να την κάνει αλά Jobs (το iPod όταν πρωτοκυκλοφόρησε είχε 400$ και ενώ δε δημιούργησε, "έφτιαξε" την αγορά ψηφιακών μουσικών players).

Και η άποψη μου
Όσο κι αν με ενδιαφέρει αυτή η νέα αγορά των e-Readers και περισσότερο την γυναίκα μου που διαβάζει πολύ περισσότερα βιβλία από μένα, πιστεύω ότι το Amazon Kindle δεν πρόκειται να καταφέρει σπουδαία πράγματα. Ποιός θα δώσει 400$ για να κυκλοφορεί με αυτή τη συσκεύη στο δρόμο, στα καφέ, στα πάρκα και όπου αλλού διαβάζει ένας άνθρωπος εκτός από το σπίτι του; Θα φαίνεται σαν μαλάκας. Το Amazon Kindle θα είναι για το hardware, ότι είναι η Microsoft για το software.
Σίγουρα τα όσα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά υπόσχεται ο Bezos για το "Βιβλίο 2.0" του, είναι τρομερά ενδιαφέροντα και κάνουν έναν φαν της τεχνολογίας σαν και μένα να ξεροσταλιάζει, αλλά το παν είναι πώς γίνεται η πραγμάτωση του concept. Οι σκέψεις του Jeff Bezos μου θυμίζουν τις μεγαλοστομίες εδώ και χρόνια του Bill Gates για το Digital Home του: κάθε χρόνο στην παρουσίαση του ξανά-μανά τα ίδια και υγρά όνειρα των geeks και τίποτα άλλο. Η τεχνολογία που λέει και ο Steve Jobs πρέπει να είναι Zen και να ενσωματώνεται αρμονικά και με τον πιο απλό τρόπο στις ζωές μας. Το iPod το κατάφερε αυτό, γιατί είναι μία συσκευή οργανική, απλή, όμορφη και φιλική. Το Kindle είναι ένα απολειφάδι των 80's με κουμπάκια παντού σε trendy λευκό χρώμα. Θα αποτύχει. Σε αντίθεση, το Sony e-Reader φαντάζει απολειφάδι της δεκαετίας του '90! Και αυτό θα αποτύχει!

Ήμουν καταρχάς θετικός στην αγορά ενός Kindle μιας και θα λύσει πολλά προβλήματα στο σπίτι μου, όπως αυτό της έλλειψης χώρου, αλλά και γενικότερα είναι μια συσκεύη "οικολογική" αφού στοχεύει στην κατάργηση σιγά-σιγα των βιβλίων. Όλα όσα είπε ο Bezos χτύπησαν ευαίσθητες χορδές στην ψυχοσύνθεση μου και με έκαναν να επιθυμώ μια συσκεύη σαν το Kindle. Η τσιμπημένη σχετικά τιμή δεν ήταν πρόβλημα. Το DRM στα βιβλία με ενόχλησαν λίγο αλλά θα το "ετρωγα το μούσμουλο" που λένε. Όλα φαντάζαν καλά σχετικά και η Amazon φαινόταν να είναι ικανή να αναπαράγει μια συσκεύη για βιβλία αντίστοιχη του iPod. Μέχρι που είδα την φωτογραφία.

[ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19/11]: Το Amazon Kindle παρουσιάστηκε επισήμως και μπορείτε να δείτε πληροφορίες αλλά και ενημερωτικά video (που έχουν αντιγράψει πολλές marketing ιδέες από την Apple) σε αυτή τη σελίδα. Η αλήθεια είναι ότι τώρα που συνήθισα την εμφάνιση του, μου φαίνεται πιο συμπαθητικό στην όψη, αλλά εξακολουθεί να είναι κακάσχημο! Τα άσχημα νέα όμως, είναι ότι η ασύρματη σύνδεση που διαθέτει βασίζεται σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, οπότε δεν το βλέπω να δουλεύει στο Ελλάντα. Επίσης δεν υποστηρίζει αρχεία PDF για κάποιο λόγο. Είναι σαν το iPod να ξεκινούσε εξαρχής χωρίς υποστήριξη για MP3! Αφού δεν το έκανε ο Jobs που τον κατηγορούνε για συμπεριφορά μονοπωλιακή, αδημονώ να ακούσω τα σχόλια κάποιων "ειδημόνων" που για κάποιο λόγο έχουν την Amazon σε υψηλότερη εκτίμηση από την Apple.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου. Αν μη τι άλλο είναι όντως κακάσχημο!

Αντώνης Σιγάλας είπε...

Ναι, είναι να το κλαίνε κι οι ρέγκες. Φαντάσου να το βγάλεις αυτό το πράγμα στο λεωφορείο και να αρχίσεις να διαβάζεις! Εδώ laptop και iPods βλέπουν και φρικάρουν οι τεχνολογικά αναλφάβητοι συμπατριώτες μας.
Δεν ξέρω γιατί, αλλά μου θυμίζει αυτά τα pda-reports που δίναν οι υφιστάμενοι διαστημάνθρωποι στον Captain Kirk και στον Jean-Luc Picard.