Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Gmail και Wikipedia στο iPod Touch


Ο Safari του iPhone και το iPod Touch είναι καταπληκτικός και φέρνει όντως το "πραγματικό" internet σε μια φορητή συσκευή 120gr. Για μένα η Wikipedia, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου, είναι μεγάλος πόλος έλξης και περνάω καθημερινά αρκετό χρόνο διαβάζοντας. Για το iPod Touch, υπάρχει μια web εφαρμογή που φέρνει την wikipedia σε μια σελίδα ειδικά διαμορφωμένη για φορητές συσκευές. Το site είναι το Wapedia.mobi και δουλεύει μια χαρά στην οθόνη του iPod Touch.

Αν και το έχω στα bookmarks του Safari, ήθελα έναν πιο άμεσο τρόπο να πηγαίνω στην Wikipedia από την κεντρική οθόνη του iPod Touch. Αυτό μου το πρόβλημα το έλυσε η εφαρμογή της Erica Sadun, Open URL που δουλεύει σε χακαρισμένα iPhone και iPod Touch. Βασικά αποτελείται από 5 αρχεία, την terminal εφαρμογή, το εικονίδιο της εφαρμογής, η φωτογραφία που δείχνει πριν ανακατευθυνθείτε στον Safari και ένα αρχείο text που εισάγετε το link που θέλετε να πάει ο Safari και τέλος το αρχείο plist με τις ιδιότητες της εφαρμογής. Τροποποιώντας αυτά τα αρχεία μπορείτε να δημιουργήσετε όσες εφαρμογές θέλετε για το iPhone / iPod Touch σας που απλά ανακατευθύνουν τα αγαπημένα σας sites στο Safari της συσκευής.

Στην περίπτωση μου, ήθελα 2 sites που χρησιμοποιώ συχνά να βρίσκονται στην κεντρική οθόνη της συσκευής και αυτές δεν ήταν άλλες από τις φορητές εκδόσεις του Gmail και της Wikipedia! Όσοι κι όσες από εσάς έχετε χακαρισμένο iPod Touch ή iPhone μπορείτε να τις πάρετε από εδώ. Για να τις εγκαταστήσετε στο iPod Touch ή iPhone σας, πρέπει να έχετε εγκαταστήσει το OpenSSH και το BSD subsystem από το Installer.app και μέσω Terminal και ssh ή από κάποιο SFTP client να τα αντιγράψετε στο /Applications φάκελο της συσκευής σας. Σε περίπτωση που οι εφαρμογές ανοίγουν και κλέινουν χωρίς να σας ανακατευθύνουν στα sites πρέπει να αλλάξετε τα δικαιώματα των αρχείων openurl που βρίσκονται μέσα στα packages των εφαρμογών με δικαίωμα execute. Αυτό μπορείτε να το κάνετε εγκαθιστώντας τον file manager Squid από τον Installer ή μέσω Terminal και ssh πηγαίνοντας μέσα στο αντίστοιχο package/folder και γράφοντας: chmod u+x openurl
Ξέρω πως όλα αυτά ίσως σας φαντάζουν ακαταλαβίστικα και όλίγον τι geeky, αλλά δεν είπε κανείς ότι θα ήταν εύκολο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: