Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

Η σημασία του (ξε)καθαρού interface

Πιστεύω ότι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των εφαρμογών για mac έναντι των αντίστοιχων για Windows είναι το καθαρό interface τους, απαλλαγμένο από πολλές άχρηστες πληροφορίες και τριόροφες μπάρες με εικονίδια. Ο κυριότερος λόγος για αυτή την καλή εμφάνιση των εφαρμογών είναι η καθοδήγηση της Apple προς τους developers για την σημασία της εμφάνισης και λειτουργικότητας της εφαρμογής.

Αυτό το πετυχαίνει μέσα από τα ενημερωτικά της κείμενα, μέσω των developer tools που περιέχουν standard εικονίδια και widgets για τις εφαρμογές αλλά και δίνοντας το καλό παράδειγμα με τις δικές της εφαρμογές που στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι πολύ καλά σχεδιασμένες (όπως το Safari). Φυσικά η Apple δεν σε εξαναγκάζει να ακολουθήσεις το δικό της μονοπάτι όσον αφορά την εμφάνιση μιας εφαρμογής και δεν είναι λίγες οι εφαρμογές που ξεστρατίζουν, θεωρώντας ότι το δικό τους deisgn θα είναι πιο ωραίο και πιο εύχρηστο.
Αυτό συμβαίνει με τον Flock, έναν εναλλακτικό cross-platform browser, που εκμεταλλεύεται την μηχανή του Mozilla για την αναπαραγωγή των σελιδών και προσθέτει υποστήριξη για πολλές web 2.0 εφαρμογές, όπως flickr, facebook, delicious, blogger κτλ. Δείτε λίγο το παρακάτω screenshot που αντιπαραθέτει ένα τυπικό παράθυρο λειτουργίας του Flock (αριστερά) σε σχέση με αυτό ενός Safari (δεξιά):

Κάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε στην κανονική της διάσταση. Ελπίζω να καταλαβαίνετε και μόνοι σας πως η διαφορά είναι τεράστια. Το Flock θυμίζει Windows εφαρμογή που δε σέβεται τα μάτια του χρήστη και τα ταλαιπωρει με δεκάδες κουμπάκια και εικονίδια, διαφόρων μεγεθών και χρωμάτων. Καμπύλες διαδέχονται ευθείες που οδηγούν τα μάτια μας σε στρογγυλεμένα tabs με favicons, ενώ αν κάνεις λάθος και ανοίξεις κάποιο sidebar το μάτι σου παθαίνει τραλαλά και πεταρίζει αδιάκοπα σε ρυθμό 29Hz. Σε οξεία αντίθεση έρχεται το παράθυρο του Safari. Με 6 κουμπιά κατευθύνσεων μονόχρωμα και ένα μικρό εικονίδιο για τα bookmarks μας δίπλα από την μπάρα με τα bookmarks μας, χωρίς favicons.

Βέβαια θα βρεθούν χρήστες (κυρίως Windows χρήστες), που θα παραπονεθούν πως ο Safari τους φαίνεται πιο "βαρετός" αισθητικά και "απλοϊκός". Η σημασία του καλού deisgn είναι να "χάνεται" η εφαρμογή και τα κουμπάκια της και να αναδεικνύεται το περιεχόμενο της (δηλαδή στην περίπτωση μας, οι ιστοσελίδες). Η Microsoft είναι πρώτα η ίδια ένοχη για κατάχρηση πολύχρωμων εικονιδίων (MS Office - ολόκληρη αποικία από εικονίδια) και καμπυλοειδών κουρμπών (Internet Explorer 7). Και αυτό, όσο και να γυαλίζει στο μάτι, είναι κακό design, επειδή ακριβώς γυαλίζει στο μάτι! To design μιας εφαρμογής δεν είναι θέμα γούστου, αλλά πρωτίστως θέμα χρηστικότητας.

O browser, είναι μια εφαρμογή που μένει συνέχεια ανοιχτή στον υπολογιστή μας και καταναλώνουμε τον περισσότερο χρόνο δουλεύοντας πάνω σε αυτή. Χρησιμοποιώντας τον Flock για 15 λεπτά για να ξαναδοκιμάσω τα web 2.0 χαρακτηριστικά του, κουράστηκα από το interface του, το έκλεισα και το σούταρα στο trash. Τα ωραία features είναι απαραίτητα για μία εφαρμογή, αλλά εξίσου απαραίτητη και χρήσιμη είναι η εμφάνιση μιας εφαρμογής, που πρέπει να μην κουράζει και να μη δυσκολεύει τη ζωή του χρήστη. Σε αυτόν το τομέα (αλλά και σε πολλούς άλλους), ο Safari είναι ξεκάθαρος νικητής στους browsers των υπολογιστών Macintosh.

Δεν υπάρχουν σχόλια: